« powrót do strony głównej+ galeria zdjęć   + dodaj ogłoszenie za darmo!   + napisz do nas   + współpraca 
Wyszukiwarka:
» Festiwal gulaszu
28.06.2017 23:25 / odsłon: 249 / komentarzy: 0
“Sudecki gulasz z dzika” w wykonaniu Krystiana Jóźwiaka z Gościńca Sudeckiego zwyciężył w tegorocznym Festiwalu Gulaszu w Gminie Walim.

Kliknij, aby powiększyć


W sobotę, 24 czerwca br., po raz kolejny zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do walimskiego Parku Jordanowaskiego wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy. Festiwal oficjalnie otworzył wójt Adam Hausman. Witając gości dał tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. W tym roku organizatorzy przyjęli rekordową liczbe zgłoszeń. Do zawodów zgłosiło sią aż 19 ekip. O laur rywalizowali: Danuta Bednarek przygotowująca “Cymesowy gulasz”, Marek Kapłon z “Gulaszem średniowiecznym”, Krystian Jóźwiak gotujący “Sudecki gulasz z dzika”, Krzysztof Pokorny, który przygotowywał “Gulasz warzywny”, Janina Nowak z “Gulaszem mięsno-warzywnym”, Agnieszka Jarachowska zmagająca się z “Vege- gulaszem”,  Bartłomiej Tupiak, przygotowujący ” Świński kociołek”, Joanna Zacharska-Błaszczyk z “Gulaszem babci Izy”, drużyna rowerowo-biegowa Sowie Team przyrządzająca “GulaSzOWIE”, Barbara Barańska-Pietrzyk pichcąca “Co się nawinie”,  Jacek Mikołajczak gotujący ” Po prostu gulasz”, Agnieszka Alot z gulaszem ” Czyścimy i pichcimy”, Krzysztof Słupski proponujący ” Bogacza z zacierką”, Katarzyna Słupska wystawiająca do konkursu ” Gulasz z żołądków drobiowych”, Wiktor Rehlis broniący zeszłoroczny tytuł Mistrza z “Gulaszem zimowym”, Elżbieta Miętus przyrządzająca “Gulasz zajęcy”,  Marcin Madziara gotujący “Gulasz Gospodarza”, Małgorzata Jóźwik startująca z “Mięsnym Grzybkiem” oraz tercet w składzie: Iwona Mąka, Helena Słojewska oraz Anet Prokopowicz – przygotowujący gulasz o nazwie “Do syta”. Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: program artystyczny dla dzieci, przygotowany przez parę klaunów Patryka i Klarę oraz dwie wesoło harcujące sówki, zawsze chętnie pozujące do zdjęć pamiątkowych. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz przepyszne sery, wędliny i miody, a także smakołyki dla najmłodszych. Dużym powodzeniem cieszył się także karykaturzysta, wykonujący zabawne portrety. Nowością podczas tegorocznego festiwalu, niezwykle wzbogacającą program artystyczny i cieszącą się ogromnym zainteresowaniem był spektakl w reżyserii Eweliny Ciszewskiej, przygotowany przez Teatr Lalki i Aktora w Wałbrzychu pt. “Pięciu wspaniałych”. Po pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu, nastąpiło to na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, a mianowicie kosztowanie wspaniałych gulaszy – od typowo mięsno-warzywnych, przez całkowicie nowatorskie, po wegetariańskie. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do skosztowania miało 19 różnorodnych potraw, pod niezwykle wymyślnymi nazwami. Tradycyjnie poza konkursem także wójt gminy Walim Adam Hausman serwował swój gulasz przyprawiany lubczykiem oraz tajemniczym składnikiem o wdzięcznej nazwie “Eliksir miłości”, a także delegacja z zaprzyjaźnionej węgierskiej gminy Harkakötöny oraz Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu raczące wszystkich przybyłych zupą gulaszową. Ostatecznie komisja sędziowska w składzie: Halina Jaskóła – Miernik, Robert Radczak oraz Zoltan Beke pierwsze miejsce przyznała panu Krystianowi Jóźwiak – przygotowującemu “Sudecki gulasz z dzika”. Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwycięzca poza tytułem Mistrza Gulaszu, został obdarowany bonem pieniężnym o wartości 700 zł oraz pamiątkową chochlą. Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, poprowadzona przez DJ LUKI-ego oraz zespół LASER, którą uświetnił wieczorny pokaz sztucznych ogni.



Poleć ten tekst znajomym, wyślij im poniższy adres lub ustaw go w opisie swojego Gadu-Gadu:
http://www.wiadomosciwalbrzyskie.pl/10175,.html

Inne teksty o podobnej tematyce:
» Tajemniczy zamek (18.09.2017 12:01)
» Ludzie z klisz (06.09.2017 09:52)
» Rzeczką szanty płyną (25.08.2017 12:15)
» Festiwal sera za nami (16.08.2017 12:45)
» Pozyskali miliony (10.08.2017 12:46)
» Pokazali moc (26.07.2017 22:17)

Słowa kluczowe: Walim  gulasz  festiwal  
Dodaj opinię:
captcha

Kod z obrazka:
*Pole wymagane
Nick:
*Pole wymagane
Treść:



Redakcja WiadomosciWalbrzyskie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści komentarzy publikowanych przez użytkowników. Komentarze sprzeczne z prawem prosimy zgłaszać pod adres e-mail: redakcja@wiadomosciwalbrzyskie.pl
» Aktualności   
Duży pożar w Walimiu
Niebezpieczny wiadukt - zdjęcia i video
Ludzie o złotych sercach
Dzień ziemi
Sukces szczawieńskiej szkoły
Spełnij swoje marzenia
Koncert Eleni w Centrum Witold
» Sport   
Wspierają młodych piłkarzy
Czas na mistrzostwo
Wałbrzyszanin z brązem
Smutny powrót z Kołobrzegu
Górnicy odczarowali Ratuszową
Kamyki 2016
Górnicy z Pucharem Polski

» Kultura   
Powiat wałbrzyski - stolicą kultury
Pamiętaj o mnie
Koncert kameralny
Tylko w Wałbrzychu
Feminizm w sztuce
„Światła miast"
„Królik, Słoń i Tereska..."

» Gospodarka   
III etap budowy obwodnicy
Święto motoryzacji
Fundusze na dostosowanie kształcenia
Inwestycja w naukę zawodu
Pomost naukowo-technologiczny
Zachęcają do współpracy
Porozumienie nauki z biznesem

» Region   
Trojaczki w Świdnicy
Rajd na Ślężę
Piszą egzaminy
Finał Odysei Umysłu
To tu - to tam
Dożynki w Krzyżowej
Świdnica ma coś więcej


wiadomosciwalbrzyskie.pl / Wszelkie prawa zastrzeżone © 2009
Kopiowanie bez zgody redakcji zabronione.