Ale to były dożynki! - foto

Ale to były dożynki! – foto

w Aktualności/Galeria

Tysiące osób i gości z całego Dolnego Śląska, wieńce, kwiaty i dania, które zostały przygotowane specjalnie na ten dzień. Gminne Dożynki z Czarnym Borze i X Święto Pieroga za nami.

Uroczystości rozpoczęła msza. Po niej przeszedł wielobarwny korowód dożynkowy, w skład którego weszli: władze gminy, Starości Dożynkowi – Mariola Barnach z Czarnego Boru i Grzegorz Woźniak z Jaczkowa, reprezentanci zespołów ludowych, gminnych zespołów muzycznych, placówek oświatowych, setki mieszkańców oraz gości. Gdy uczestnicy korowodu dotarli do hali sportowej tam przywitał ich gospodarz – wójt gminy Adam Górecki. Następnie rozpoczął się tradycyjny obrzęd Dzielenia Chlebem. Podczas kolejnego etapu uroczystości wręczenia odznaki „Zasłużony dla rolnictwa" przyznawanej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokonali obecni podczas uroczystości parlamentarzyści. Odznaczenie wraz z legitymacją otrzymała czwórka rolników z gminy Czarny Bór, a mianowicie: Sylwestra Wawrzyniak z Czarnego Boru, Krzysztof Barnach z Czarnego Boru, Jerzy Kaziuk  z Grząd i Grzegorz Woźniak z Jaczkowa. Następnie przyszedł czas na rywalizację o miano Najładniejszego wieńca dożynkowego. Główna nagroda, decyzją jury, trafiła do sołectwa Jaczków. Po uroczystościach dożynkowych przyszedł czas na inaugurację X Święta Pieroga. Rywalizacja na najsmaczniejsze pierogi toczyła się w trzech kategoriach: Kucharze Profesjonaliści, Instytucje i Organizacje oraz Ekipy Amatorskie. W każdej z kategorii zgłoszono ok. 10 dan pierogowych, które konkurowały ze sobą o miano najsmaczniejszych. Ocenie podlegały m.in. walory smakowe, dekoracja i estetyka potrawy oraz jej oryginalność. Decyzją komisji konkursowej w składzie: Agnieszka Kołacz-Leszczyńska-Posłanka na Sejm RP, ks. Paweł Oskwarek, Marta Woźniak – dyrektor Powiatowego Środowiskowego Domu  Samopomocy w Wałbrzychu, Andrzej Lipiński – wicestarosta Powiatu Wałbrzyskiego, Stanisław Marek Krak – Burmistrz Miasta i Gminy Bodzentyn, laureatami w poszczególnych kategoriach zostali: Kucharze Profesjonaliści (I miejsce Hotel & Restauracja „Maria" z Wałbrzycha, II miejsce „Stołówka" Elżbieta Makuch z Czarnego Boru, III miejsce P.H.U. Jędruś z Grząd), Instytucje i Organizacje (I miejsce Stowarzyszenie Optymistów Krzeszowskich, II miejsce Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu, III miejsce Gminny Zespół Szkolno-Przedszkolnym w Czarnym Borze), Ekipy amatorskie (I miejsce Emilia Rolka z Grząd, II miejsce Barbara Rojecka z Witkowa, III miejsce Malwina Pogwizd z Witkowa). Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu gastronomicznego. Poniżej zdjęcia.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Szklarnia z „maryśką”

Wałbrzyscy policjanci zlikwidowali, dopiero co założoną, uprawę konopi indyjskich. 34-latek umieścił ponad
Go to Top