Festiwal Przetwórstwa Domowego

Festiwal Przetwórstwa Domowego

w Aktualności

Jak zrobić kiełbasę? Jak pasteryzować żywność? Jak wędzić? Jedyny w swoim rodzaju I Festiwal Przetwórstwa Domowego! 1 marca 2014 Zajazd Hubert Świniobicie, czyli festiwal przetwórstwa domowego – to wydarzenie organizowane przez Zajazd Hubert w Walimiu, w odpowiedzi na spustoszenie, jakie czyni postęp techniczny i zabieganie życia codziennego w naszej kuchni.

W zapomnienie odchodzą przepisy naszych dziadków, a przygotowanie czy też przechowanie żywności bez elektryczności wydaje się niemożliwe. Świniobicie, czyli festiwal przetwórstwa domowego ma na celu popularyzację i promocję domowego przetwórstwa oraz tradycji wytwarzania regionalnych przysmaków według zachowanych receptur sprzed pokoleń. A oto jedna z ciekawostek..499. Kiełbasa polska krajana. Na kiełbasę należy brać mięso z łopatki dobrze odżyłowane, dosyć tłuste, pokrajać je w jak najdrobniejszą kostkę, posolić, dodać trochę roztartego czosnku, zasmażonej cebuli, korzeni, majeranku, utłuczonej saletry (w stosunku l dkg na 2 kg. mięsa), zalać paru łyżkami rosołu, wyrobić dobrze i napychać dość tęgo z specjalnej maszynki zwanej kiełbaśnicą do cienkich jelit świńskich, które wprzód namoczyć i podczas napychania mięsa przekłuć szpilką, by nie pękły i powietrze z nich wychodziło. Na gotowaną lub smażoną kiełbasę najlepsza jest zupełnie świeża lub bardzo lekko odwędzona. Na dłuższe przechowanie należy ją mocno obwędzić. Doskonała Jest krajana i wędzona na surowo, a przechowywać ją można parę miesięcy.(Fragment z książki z 1935 roku pt. "Co dziś na obiad" autorstwa Marii Ślężańskiej)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Piłeś?Nie jedź!

Policjanci Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Wałbrzychu zatrzymali mieszkańca Wałbrzycha,
Go to Top