Od ośmiu lat 11 pań tworzących Koło Gospodyń Wiejskich z Bojanic spotyka się regularnie, kultywując tradycje kulinarne i ludowe w swoim sołectwie. Po raz pierwszy swój talent kulinarny szerszej publiczności zaprezentowały w 2008 roku, na dożynkach wojewódzkich w Żmigrodzie. Od tego czasu słyną z ciast warzywnych, a ich przepisy wzbogaciły książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein pt. „Kuchnia Dolnego Śląska".
Przepis na ciasto marchewkowe20 dag. marchewek,1 szklanka grubo zmielonych orzechów,15 dag cukru,15 dag mąki,5-6 jajek,1 cytryna lub olejek cytrynowy,1 op. cukru waniliowego,1 łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewki zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie dodawać po 1 żółtku. Do masy porcjami wsypywać mąkę z orzechami, ciągle mieszając. Na koniec dodać utarta marchewkę z sokiem lub olejkiem cytrynowym. Dokładnie i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą formy do babek z kominkiem lub do wąskiej formy keksowej. Piec około 45 minut w temp. 1800C, do momentu gdy ciasto zacznie ostawać od blaszki. Smacznego.