Kaczka na podium

Kaczka na podium

w Aktualności

Ewa Durkacz z Czarnego Boru zajęła pierwsze miejsce w konkursie pn. „ Kultywowanie Kulinarnych Tradycji Świątecznych w Powiecie Wałbrzyskim – Wielkanoc 2016". Zwycięskim daniem była kaczka z podrobami.

W tegorocznej edycji konkursu wielkanocnego wzięło udział 10 uczestników z gmin powiatu wałbrzyskiego. Byli to zarówno mieszkańcy jak i właściciele gospodarstw agroturystycznych. Wśród potraw jakie prezentowali znalazły się miedzy innymi ciasta, wędliny, żurek, zupa chrzanowa, kiełbasy, kaczka faszerowana, mięsne rolady. – Cieszymy się, że tak chętnie mieszkańcy uczestniczą w naszych konkursach, że dbają z nami o tradycje i chcą pokazać innym jak smacznie i pięknie może wyglądać nasz stół na Wielkanoc – mówił Jacek Cichura, starostwa wałbrzyski. Jury nagrodziło laureatów oraz złożyło podziękowania wszystkim uczestnikom konkursu. Wybierając zwycięzców kierowało się smakiem, formą podania oraz wystrojem stołu. Zwycięską potrawą była kaczka z podrobami przygotowana przez Ewę Durkacz z Borówna. – Jest to mój sprawdzony i od dawna stosowany przepis. Jest to kaczka pozbawiona kości. Nacieram ją przyprawami i zostawiam na całą noc. Następnie przygotowuję wątróbki drobiowe z cebulką, którymi faszeruję kaczkę. Obsmażam i piekę w piekarniku – zdradza zwyciężczyni. W zeszłym roku Ewa Durkacz zajęła drugie miejsce za żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i cebulką. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Dolnośląska Izba Rolnicza.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top