Kolejna czapka w Dworzysku

Kolejna czapka w Dworzysku

w Aktualności

Kompleks Dworzysko w Szczawnie – Zdroju otrzymał drugą, żółtą czapką przewodnika Gault&Millau. To prestiżowy poradnik kulinarny po najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie.

Nie wiadomo kiedy byli inspektorzy. – Patrząc na opisywane dania możemy przypuszczać, że u nas byli w maju. Tak wynika  z kart dań, która w tamtym czasie obowiązywała –  mówi Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni w Dworzysku. Podczas anonimowej wizyty pod uwagę brali kilka czynników: produkty, z których wykonane jest danie, jakość i techniki przyrządzenia oraz podania, zestawienia smaków, a nawet spójność dań z koncepcją lokalu. – Nasza restauracja otwarta została w 2015 roku. Rok później dostaliśmy już pierwszą czapkę, na 380 klasyfikowanych w całej Polsce. Teraz przyznano nam drugą, co jest wielkim wyróżnieniem i zobowiązaniem. Dołączyliśmy do grona około 75 restauracji w całej Polsce, które mogą pochwalić się dwiema czapkami. W naszym kraju trzy ma tylko 11 restauracji, a cztery żółte czapki tylko 2 restauracje – zaznacza Ryszard Tomaszewski. Właściciel Dworzyska. Marzeniem i celem obu panów jest trzecia żółta czapka. – W pierwszej kolejności trzeba pracować jednak nad tym, aby nie stracić tych, które już otrzymaliśmy – podkreśla z uśmiechem Ryszard Tomaszewski.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top