Mistrz Jaja 2016

Mistrz Jaja 2016

w Aktualności

Stanisława Ryl z Zagórza Śląskiego zdobyła I miejsce i otrzymała tytuł ,,Mistrza Jaja" w konkursie kulinarnym ,, Wielkanocne Tradycje Kulinarne Górach Sowich 2016". Mistrzowskim daniem była zupa świąteczno- śniadaniowa przygotowana przez mieszkankę Walimia.

Celem konkursu, który odbył się w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu było kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana przepisów kulinarnych, a także pobudzenie lokalnej aktywności społecznej. W tym roku rywalizowało ze sobą 9 uczestników, mieszkańców gminy Walim. Zaprezentowali łącznie 18 potrwa, po dwie każdy. Wśród nich znalazły się między innymi pasztety, faszerowane jajka, sałatki, zupy, ciasta. Trzyosobowa komisja w składzie: Renata Dyląg – kierownik Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Paweł Brzozowski – dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Barbara Szeligowska – redaktor Polskiego Radia Wrocław, oceniała sposób prezentacji potraw, walory smakowe oraz dekorację stołu. – Bardzo ciężko było wybrać tą najlepszą potrawę. Wszystkie byłe smaczne oraz pięknie podane. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok – mówił Paweł Brzozowski, dyrektor CKiT. I miejsce i tytuł „Mistrza Jaja" przyznano Stanisławie Ryl z Zagórza Śląskiego za zupę świąteczno-śniadaniową, II miejsce Helenie Słojewskiej za babeczki wielkanocne, natomiast III miejsce Jackowi Frątczakowi z Michałkowej za gruszkę wielkanocną. – Zupa, którą dzisiaj zaprezentowałam jest tradycyjnym daniem na moim stole wielkanocny. Robi się ją bardzo prosto, ale z najlepszych produktów. Gotuję wywar z warzywami, dodaje cztery rodzaje kiełbas, koniec zagęszczam i doprawiam chrzanem – zdradza Stanisława Ryl. Wygrani zostali nagrodzeni bonami pieniężnymi o wartości 350 zł, 300 zł oraz 250 zł. Natomiast pozostali uczestnicy otrzymali gratyfikację w formie bonu o wartości 200 zł. Fundatorem nagród było Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu. Podczas spotkania nie zabrakło także miejscowych rękodzielników, którzy zaprezentowali swoje prace wykonane w klimacie Świąt Wielkiej Nocy. W wielkanocną atmosferę, wszystkich przybyłych gości wprowadziły występy artystyczne uczniów z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz zespołu ludowego „Kądziołeczka" z Lutomi Dolnej. Organizatorem imprezy byli: Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top