Mistrzowie kuchni

Mistrzowie kuchni

w Aktualności

Blisko 300 młodych kucharzy, 100 kg warzyw, 80 kg owoców, ponad 140 kg mięsa i aż 280 kg ryb, a do tego 100 litrów oleju. Tak w liczbach podsumować można pięć edycji konkursu „Zgotuj Sobie Sukces". Całość okraszona kwotą blisko 200 tys. zł, bo tyle warte są nagrody dla dotychczasowych laureatów.

Za kilka dni odbędą półfinały kolejnej, 6. już edycji tego prestiżowego konkursu kulinarnego. O nagrodę główną – 10 tys. zł powalczą także uczniowie z Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu. Znaleźli się oni w ścisłym gronie półfinalistów iwraz z 23 dwuosobowymi zespołami ze szkół z całej Polski będą rywalizować nie tylko o pieniądze, ale i szansę na wielką zawodową karierę.

Już po raz szósty swój talent do gotowania uczniowie będą prezentować w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro Cash & Carry przed profesjonalnym, międzynarodowym jury, którego członkowie – mistrzowie kuchni należący do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy – od lat oceniają smak, pomysł i prezencję kulinarnych propozycji serwowanych im podczas dwóch konkursowych dni przez młodych kucharzy.

W 6. edycji prestiżowego konkursu kulinarnego do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe zespoły ze szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski. Warto wiedzieć, że w Polsce funkcjonuje ponad 1300 szkół o profilu gastronomicznym. W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do młodzieży, w którym ocenia międzynarodowe jury. – podkreśla Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, koordynator konkursu i członek profesjonalnego jury. Podczas półfinału konkursu, który odbędzie się 13 listopada, międzynarodowe jury wyłoni 12 dwuosobowych zespołów. W piątek, 14 listopada finaliści powalczą o nagrodę główną – 10 tys. złotych oraz wartościowe nagrody dla szkół i nauczycieli, a także o nagrodę specjalną przyznawaną przez dziennikarzy, krytyków kulinarnych i restauratorów.

Udział w konkursach kulinarnych to prawdziwa szansa dla wybitnie zdolnych. Zanim "prymusi" przyjadą do Warszawy na półfinały "Zgotuj Sobie Sukces", muszą przejść solidne przygotowanie w szkole i wielomiesięczne ćwiczenia pod okiem opiekunów. Wyniki ankiety1, która została przeprowadzona wśród uczestników dwóch poprzednich edycji konkursu, potwierdzają, że uczniowie są zadowoleni z poziomu nauczania i możliwości, jakie dają im sprofilowane szkoły. Profesjonalna kadra nauczycielska, liczne projekty kulinarne, kursy, praktyki i możliwość startowania w konkursach kulinarnych to powody, dla których młodzi kucharze cenią swoje szkoły gastronomiczne.

Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze szefa kuchni. Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro Cash & Carry podkreśla, że uczniowie szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to olimpiada kulinarna w Erfurcie w Niemczech zorganizowana w 2012 r., z której polska ekipa, składająca się między innymi z laureatów konkursu „Zgotuj Sobie Sukces", przywiozła brązowy medal.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Piłeś?Nie jedź!

Policjanci Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Wałbrzychu zatrzymali mieszkańca Wałbrzycha,
Go to Top