Mistrzowska kolacja

w Aktualności

Blisko 11 tysięcy złotych zebrano podczas kolacji charytatywnej zorganizowanej dla Adama Markowskiego z Wałbrzycha, który walczy z nowotworem. 

Adam Markowski od 2008 roku pełni służbę w Komendzie Miejskiej Policji w Wałbrzychu. Jako funkcjonariusz ruchu drogowego dba o nasze bezpieczeństwo na drogach. Jest osobą, która zawsze sumiennie wykonuje swoje obowiązki służbowe. Jak mówią o nim znajomi jest wspaniałym mężem i  ojcem. Niestety u mężczyzny zdiagnozowano nowotwór. Rodzina Adama znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Walka wymaga bowiem nie tylko wsparcia mentalnego, które już płynie od bliskich,  i wszystkich znajomych, ale również pomocy finansowej, pozwalającej na wykorzystanie najnowszych metod i sposobów pokonania choroby, a następnie rehabilitacji 38-letniego wałbrzyszanina. Dlatego przyjaciele Adama nie ustają we wspieraniu wałbrzyszanina. Tym razem Edward Bartosik i Krzysztof Zimnocha postanowili przygotować charytatywną kolację, na którą zaprosili najlepszych szefów kuchni. – Nikt z nich nie zastanawiał się nawet chwili. Każda moja rozmowa kończyła się słowami: Jasne Krzysiek, że przyjadę i pomogę – opowiada Krzysztof Zimnocha, szef kuchni w restauracji Manufaktura w Świdnicy, który wziął na siebie ciężar organizacji eventu. Nie spodziewał się, że wypadnie aż tak dobrze.

Goście szybko wypełnili Manufakturę do ostatniego miejsca. Wszyscy w niecierpliwości oczekiwali pierwszego dania. Ucztę smaków rozpoczął Łukasz Dzikowski serwując galaretkę z serca i ozoru wołowego ( majonez z kiszonej cytryny / espuma chrzanowa/ salsa z buraka pieczonego i gorczycy / marynowane grzybki shimey). Już wtedy uczestnicy wiedzieli, że szefowie kuchni stanęli na wysokości zadania. Zanim podano pierwsze danie prowadzący event poinformował, że właściciel Manufaktury Jarosław Olejnik przekazuje dochód ze sprzedaży biletów na kolację na leczenie Adama, co goście nagrodzili gromkimi brawami. To najprawdopodobniej przyczyniło się również do ich hojności podczas licytacji poszczególnych voucherów i przedmiotów przekazanych na licytacje przez sponsorów. Wśród nich były m.in. lot balonem, nocleg ze śniadaniem w Hotelu Jelenia Struga, przejazd transporterem opancerzonym MTLB-U dla sześciu osób, kolacja dla 2 osób, którą przygotuje jeden z szefów kuchni w domu zwycięzcy licytacji, sesja fotograficzna u Krysi Lemańskiej, vouchery do weterynarza, warsztaty serowarskie dla 8 osób w Lutomierzu, jazda po loży Dworzysko dla 1 osoby, nauka jazdy konnej Dworzysko dla 1 osoby, miesięczny kurs karate i wiele innych. My również postanowiliśmy dołożyć cegiełkę do kolacji przekazując na licytację stronę reklamy w każdej z naszych czterech gazet. Zwycięzcą okazał się Krzysztof Zapart.

Kolejnym daniem, które spróbowali goście  była grasica podwędzana z asciette z twarogu kamiennogórskiego w wykonaniu Rajmunda Królika. Po nim na stołach pojawiły się: zupa rybna z suszoną śliwką, płocią i rzepa autorstwa Marcina Majchrzaka, sandacz z kawą, czarnym czosnkiem i rokitnikiem w wykonaniu Mateusza Szpytmy, schab cielęcy, gołąbek z jagnięciną  i maślanką wędzoną przygotowaną przez Krzysztofa Zimnocha, a całość zakończył mistrzowski deser Pawła Kucharskiego, na który składały się lody z pasternaku z wanilią, jadalna kora z musem z białej czekolady z aromatem sosnowym, ziemia z czekolady, biszkopt miętowy, szyszka syberyjska w syropie bursztynowym, żel z owoców leśnych, szczawik zajęczy oraz bratki. Po ostatnim daniu organizatorzy przystąpili do liczenia pieniędzy wrzuconych do puszek. Gdy prowadzący liczenie powiedział, że przekroczona została kwota 4 tysięcy złotych, a na stole jeszcze leżało wiele banknotów wszyscy wiedzieli, że będzie to duża suma. Wzruszenia nie kryła również obecna na kolacji żona Adama. Ostatecznie okazało się, że z licytacji zebrano ponad 7 tysięcy złotych. Wraz z pieniędzmi przekazanymi przez Jarosława Olejnika na konto Adama Markowskiego wpłynęło 10 997 złotych. Kolacja charytatywna zakończyła się owacją na stojąco dla wszystkich szefów kuchni. – Nie potrafię znaleźć słów, którymi mógłbym choćby w małej części wyrazić Wam moją wdzięczność. Chciałbym wszystkim Wam z osobna móc jeszcze raz uścisnąć dłoń i podziękować. Patrycji Stadnik, Martynie Jagielskiej, Małgorzacie Szymańskiej, Karolinie Borkusz i Dominice Kochanowskiej – zostawiłyście swoje obowiązki i bezinteresownie pomagałyście. Pawłowi Gawrońskiemu, Mateuszowi Szpytmie, Kamilowi Kowalowi, Pawłowi Polakowskiemu, Wojtkowi Hatali, Marcinowi Majchrzakowi, Edwardowi Bartosikowi, Łukaszowi Dzikowskiemu, Rajmundowi Królikowi – potrafiliście przejechać kawał drogi tylko po to, aby pomóc! Agacie Kreczmer, dzięki obecności której miałem siłę, aby spiąć to wszystko w jedność. Rafałowi Pawłowskiemu za pełne zaangażowanie i profesjonalizm, bez Ciebie ten wieczór by nie istniał. Krysi Lemańskiej za szalenie piękne zdjęcia oraz właścicielowi Manufaktury i wszystkim licytującym –napisał szczęśliwy Krzysztof Zimnocha chwilę po kolacji.


Bohaterami kolacji charytatywnej byli:

• Rajmund Królik

Kucharz z zawodu i z zamiłowania, trener kulinarny współpracujący z pracowniakulinarna.pl, Krakowską Szkołą Restauratorów, Instytutem Dobrego Smaku. Uczestnik projektu Szlak kulinarny Dolnego Śląska. W 2017 znalazł się w gronie szefów rekomendowanych przez przewodnik Gault&Millau. W swojej pracy lubi eksperymentować, nieustannie rozwija i doskonali swój warsztat. Odkrywa zapomniane smaki, odtwarza dawne receptury z wielkim szacunkiem dla różnorodności regionalnych produktów. Jest wielokrotnym laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz autorem kilku książek, których tematyką jest carving. Gotował dla takich sław jak Leszek Możdżer, Pat Metheny, Diana Krall i u boku szefów kuchni – Andrea Camastra Restauracja Sense (gwiazdka Michelin), Karol Okrasa.

• Paweł Kucharski

Szef kuchni w hotelu Jelenia Struga MEDICAL SPA**** w Kowarach, wielbiciel tradycyjnej kuchni w nowoczesnej odsłonie. Specjalizuje się w daniach kuchni polskiej, włoskiej i śródziemnomorskiej. Stawia na bogactwo naturalnych smaków i barw, które królują na jego talerzach.

• Mateusz Szpytma

Ambitny profesjonalista z wielką pasją do gotowania, odkrywania nowych receptur i łączenia niestandardowych smaków. Wiedzę i umiejętności zdobywał podczas 10 letniej kariery zawodowej. Brał udział w wielu kursach i warsztatach zarówno w Polsce, jak i za granicą. Jego  kuchnia opiera się przede wszystkim na nowoczesnej kuchni polskiej. Główną rolę odgrywa jakość wydawanych przeze mnie dań, nietuzinkowy smak oraz ich oryginalność.

• Marcin Majchrzak

Szlify zawodowe zdobywał zarówno w polskich restauracjach jak i na pięciogwiazdkowych statkach wycieczkowych. Największym wyzwaniem kulinarnym do tej pory było dla niego przygotowanie kolacji dla ponad 1000 osób na żywo w konkursie kulinarnym Wine&Food Noble Night w Warszawie. Jest zdeklarowanym zwolennikiem stosowania naturalnych, nieprzetworzonych i ekologicznych produktów lokalnych. Dba, by w proponowanych daniach wykorzystywać przede wszystkim to, co sam złowi czy wyhoduje. Podchodzi do produktów z wielkim szacunkiem dlatego stara się wykorzystać je do maksimum propagując idee „Zero Waste”.

• Edward Bartosik

Szef Kuchni i Doradca Kulinarny. Od 17 lat gotował na lądzie jak i na wodzie. Zawodową przygodę z gotowaniem zapoczątkowałem w pięciogwiazdkowym „Pałac Krasków”. Swoje doświadczenie zdobywał począwszy od ukończenia szkoły kulinarnej, poprzez samokształcenie oraz uczestnictwo w kursach i szkoleniach prowadzonych min. przez Kurta Schellera. Kocha gotować, uwielbia BBQ i steki, ma też wielki szacunek do kuchni polskiej, włoskiej i śródziemnomorskiej, z których pochodzą jego  ulubione dania. Z wielkim zaangażowaniem chłonie wiedzę kulinarną i z roku na rok dąży do perfekcji.

• Krzysztof Zimnocha

Szef kuchni restauracji Manufaktura. Laureat konkursów kulinarnych w tym Mistrzostw Polski. Doświadczenie i wiedzę zdobywał u boku legend polskiej sceny kulinarnej, teraz uwielbia dzielić się nią i wpajać w młodych kucharzy. W swojej kuchni stara się kierować lokalnymi produktami z ukłonem w kierunku kuchni regionalnej wykorzystując naturalne, zapomniane składniki.

• Łukasz Dzikowski

Jest młodym ambitnym kucharzem. Wielokrotnym laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz zdobywcą miana kulinarnego talentu 2015 w konkursie Roberta Sowy. Gotowanie to jego pasja, która towarzyszy mu od najmłodszych lat. W kuchni ceni mocno zapomniane smaki, które odtwarza na talerzu z wykorzystaniem produktów regionalnych. Jest wielbicielem kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*