Nakarmili 4 bataliony piechoty

Nakarmili 4 bataliony piechoty

w Aktualności

Ponad 1500 porcji zup armii Napoleońskiej, Niemieckiej, Carskiej, Ludowego wojska polskiego oraz Armii Czerwonej wydali gościom organizatorzy II Festiwalu Kuchni Polowych w Walimiu. – Można śmiało powiedzieć, że nakarmiliśmy ponad 4 bataliony piechoty- mówi z usmiechem Łukasz Kazek.

Festiwal rozpoczęli czerwonoarmiści, wydając grochówkę "na bogato" to już był czas kiedy Związek Radziecki przejął inicjatywę na froncie wschodnim. Potem do boju ruszyli kwatermistrze Ludowego Wojska Polskiego, wydając frontowy kapuśniak , sytą i gęsta zupa napełniła szybko żołądki uczestników festiwalu. Zupa wojsk napoleońskich okraszona została strzałami z muszkietów i armaty, przy jednoczesnym pokazie musztry i białej broni. I na przed ostatnią batalię ruszyła armia cara Mikołaja II z solianką. Tłustą gęsta zupą, która pozwalała na nie szybkie upicie się podczas wielu wojskowych frontowych biesiad. – Jednak, królową zup okazała się kuchnia armii niemieckiej czyli gulasz kanone (armatni) serwowany przez niemieckich spadochroniarzy. – Odwiedziło nas około 2 tysięcy osób ludzi. Większość stanowili turyści, co niezmiernie wszystkich cieszy, gdyż w 2016 roku przewidziana jest kolejna, III edycja festiwalu – podsumowuje Kazek.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Szklarnia z „maryśką”

Wałbrzyscy policjanci zlikwidowali, dopiero co założoną, uprawę konopi indyjskich. 34-latek umieścił ponad
Go to Top