,,Perła 2011 w powiecie wałbrzyskim"

w Gospodarka

Do naszego powiatu trafiła ,,Perła 2011". Otrzymali ją w prestiżowym ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" Państwo Wiesława i Ireneusz Kocbuch, prowadzący w Golińsku ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne,, Wiecha".

Konkurs składał się z dwóch etapów: regionalnego i ogólnopolskiego. W etapie dolnośląskim rywalizowało ze sobą 60 produktów i 12 potraw. Wszystkie miały udokumentowaną co najmniej 25-letnią tradycję, wiele z nich mogło się pochwalić przedwojennym rodowodem, a wytworzone zostały z lokalnych surowców i – oczywiście – tradycyjnymi metodami.

Do etapu ogólnopolskiego z terenu Dolnego Śląska nominowano roladkę z młodej wrzosówki przygotowaną przez Państwa Kocbuch z Golińska w gminie Mieroszów. W drugim etapie, jaki miał miejsce w Poznaniu podczas Polagry-Food, krajowa Kapituła XI edycji konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" przyznała Państwu Kocbuch prestiżową nagrodę – ,,Perłę 2011".

Gospodarstwo ,,Wiecha" usytuowane jest w Golińsku, w gminie Mieroszów. Właściciele oferują 24 miejsca noclegowe w 2- i 3-osobowych pokojach z łazienkami. Serwują kuchnię staropolską. Konkursową potrawę wykonali z wrzosówki, hodowanego przez nich gatunku owcy. – Nie zdradzę sekretu przygotowania potrawy, ale mogę powiedzieć, że nie dodaję do mięsa czosnku, zastępuję go cząbrem, a roladkę nadziewam leśnymi grzybami – mówiła podczas spotkania w starostwie powiatowym w Wałbrzychu Wiesława Kocbuch.

 

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Gospodarka

Toyota się rozpędza

Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) uruchomiła w Wałbrzychu drugą linię produkcyjną małej

Inwestycyjne wsparcie

Uchwałą Sejmiku Województwa Dolnośląskiego przyznano dodatkowe środki na program ochrony gruntów rolnych,
Go to Top