Polska kuchnia podbija Czechy

Polska kuchnia podbija Czechy

w Aktualności

Przez kuchnię do serc Czechów. W weekend w partnerskim mieście Starkovie gmina Głuszyca promowała przysmaki polskiego stołu. Amatorów naszej kuchni było tak wielu, że po wydaniu ponad 600 porcji, Czesi chętnie jeszcze podchodzili do polskiego pawilonu, aby choć spróbować polskiego chleba ze smalcem i ogórkiem.

Impreza odbyła się w ramach realizacji projektu ,,Smaki Pogranicza". Wzięło w niej udział pięćdziesiąt osób, zarówno z głuszyckiej gminy, jak i czeskiego Starkova. Podczas sześciu spotkań warsztatowych Czesi poznawali tajniki kuchni polskiej i uczyli się gotować naszych potraw. Z kolei Polacy zapoznawali się z kuchnią czeską. Posumowaniem projektu po polskiej stronie było dwudniowe ,,České Jidlo", jakie miało miejsce w lipcu, zarówno w Ogrodzie Jordanowskim, jak i w Łomnickiej Chacie – wówczas Czesi zawitali do nas ze swoimi specjałami i mogliśmy smakować m.in. knedlików czy pieczonego mięsa wieprzowego z duszoną kapustą. W minioną sobotę, 25 września, września głuszyczanie pojawili się w Starkovie z przysmakami polskiej kuchni: zupą ogórkową, gołąbkami, naleśnikami i chlebem ze smalcem oraz ogórkiem. – Zdecydowaliśmy się akurat na ogórkową, ponieważ Czesi podczas warsztatów bardzo w niej zasmakowali – mówił Jacek Świderski, dyrektor głuszyckiego Centrum Kultury. – A z tego względu, że w poprzednim roku były pierogi i bigos, to tym razem przygotowaliśmy gołąbki – wyjaśniał. Z kolei Wojciech Durak, burmistrz Głuszycy, zachęcał Czechów do zapoznania się z informacjami, jakie o naszej gminie zostały przygotowane na specjalnej tablicy, tuż obok polskiego pawilonu. Namawiał również do odwiedzenia atrakcji turystycznych Głuszycy. Najmłodsi Czesi spędzali czas zjadając ogórkową i oglądając czeską wersję ,,Bolka i Lolka". Do Czech głuszyczanie zawieźli również specjalnie wydany dwujęzyczny przewodnik kulinarny zawierającym nie tylko przepisy polskiego i czeskiego stołu, ale także fotografie, na których potrawy są przygotowywane przez uczestników warsztatów. Jak się okazało, polska kuchnia cieszyła się sporym powodzeniem. Zapewne wpływ miał na to również fakt, iż była ona promowana w ramach imprezy, która ściągnęła do Starkova także miłośników starych samochodów (w tym Fiatów 125 p) oraz amatorów militariów. Na starkovskim rynku miała miejsce również inscenizacja zdobycia miasta przez Niemców podczas II wojny światowej. Aktorzy, biorący w niej udział, a także goście, jacy przyjechali na inscenizację z różnych stron czeskiego regionu, z przyjemnością smakowali polskich przysmaków oraz zapoznawali się z informacjami na temat głuszyckiej gminy. Polscy organizatorzy z już zapowiadają, że na pewno będą kontynuowali poznawanie kultury pogranicza. Tyle tylko, że w następnej edycji chcieliby promować potrawy, jakie przywiozła ze sobą ludność przybyła do głuszyckiej gminy po II wojnie światowej. – Myślimy o kuchni Kresowiaków, a także o żydowskiej i greckiej. Dobrze byłoby zwrócić uwagę na kulinarna naszych przodków – tłumaczył obecny w Starkovie Tomasz Gromala, wiceburmistrz Głuszycy. Projekt ,,Smaki Pogranicza", w ramach którego zorganizowano ,,České Jidlo" mające na celu integrację polsko-czeską, współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska-Rzeczpospolita Polska 2007-2013.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Runmageddon Wałbrzych

Ostatni weekend września na Dolnym Śląsku przebiegnie pod znakiem ekstremalnych wrażeń, a

Kolejny Dom Pomocy Społecznej

Gmina Wałbrzych pozyskała środki unijne na realizację kolejnego przedsięwzięcia zwiększającego dostęp do

Rozpoczęli naukę

W szkołach na terenie powiatu wałbrzyskiego odbyły się uroczyste apele inaugurujące rok

XV Święto Pieroga

Gmina Czarny Bór, po raz 15, będzie organizatorem znanego w regionie konkursu
Go to Top