Bon o wartości 2000 złotych z przeznaczeniem na wyjazd turystyczny będzie główna nagrodą tegorocznej edycji Festiwalu Sera. Impreza, która obywa się w Dziećmorowicach tylko w ubiegłym roku ściągnęła około 5 tysięcy osób.
Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w Karczmie Góralskiej, gdzie na smakoszy czekać będą regionalne wyroby serowe, koncerty, pokazy sztucznych ogni i konkursy. Nie zabraknie oczywiście degustacji serów, wśród których znajdą się m.in.: mascarpone, ricotta, feta, mozzarella, camembert, brie, ementaler, cheddar, edam, gouda i parmezan. W szranki staną wielbiciele sera i jego wytwórcy. Prace konkursowe zostaną ocenione przez komisję powołaną przez wójta gminy Walim. Pod uwagę będą brane nie tylko wrażenia smakowe, ale również walory estetyczne sposobu prezentacji swej pracy oraz jej nawiązania do tradycji i elementów ludowych. W skład czteroosobowego jury w ubiegłych latach weszły ważne osobistości polityczne oraz przedstawicie mediów. Zainteresowanie konkursami na potrawę z sera jest duże. Rywalizacji wystawców towarzyszyć będą występy lokalnych zespołów folklorystycznych, konkursy z nagrodami i zabawy dla dzieci. Do zobaczenia w czwartek 15 sierpnia.