Świąteczne tradycje

Świąteczne tradycje

w Aktualności

Pierś z kaczki w sosie borowikowo-pomarańczowym i żurek staropolski w wykonaniu Elżbiety Gursztyn z Boguszowa-Gorc wygrały konkurs kulinarny pt. „Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w powiecie wałbrzyskim – Wielkanoc 2015".

Barwnie zdobione stoły wielkanocne, potrawy i wypieki przygotowane na konkurs kulinarny przez jedenastu uczestników – wszystko to czekało 31 marca na odwiedzających i gości starostwa powiatowego w Wałbrzychu. Do rywalizacji kulinarnej stanęli: Jacek Frątczak, Violetta Wendycz, Janina Nowak, Stanisława Skowrońska, Zofia Sokolnicka, Elżbieta Jarachowska, Irena Portala, Ewa Durkacz, Wioletta Mierzejewska, Elżbieta Gursztyn i Agnieszka Frach. Ich prezentacjom towarzyszył recital orkiestry Ceramik Band z Zespołu Szkół im. Marii Skłodowskiej Curie ze Szczawna-Zdroju. Wśród potraw konkursowych znalazły się takie specjały jak: faszerowana kaczka, królik po myśliwsku, wielkanocny żurek, tradycyjne gołąbki wedle autorskiego przepisu, chlebek mięsny w kapuście, rolada boczkowa, pasztet jajeczny, zawijaniec świąteczny, biała kiełbasa w żurawinie, rolada wielkanocna, świąteczny przysmak, faszerowane skrzydełka, wielkanocna mozaika, pasztet z kaczki, szynka w żytnim cieście i galantyna z kury. Nie zabrakło też świątecznych wypieków i wielkanocnych ozdób. Swoje wyroby rękodzielnicze w postaci wykonanych na szydełku serwet i zajączków zaprezentowali: Janina i Jan Stach, Janina Sady, Paulina Skowrońska i Jolanta Landenberger. Komisja konkursowa w składzie: Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Barbara Szeligowska – przedstawicielka mediów i Marek Tarnacki, przewodniczący rady powiatu oraz przedstawiciel DIR oceniała smak, sposób podania oraz tradycyjnego przygotowania potrawy, a także aranżację i nakrycie stołu. Decyzją jury pierwsze miejsce zajęła Elżbieta Gursztyn z Boguszowa-Gorc za pierś z kaczki w sosie borowikowo-pomarańczowym i żurek staropolski. Drugie zajęła Ewa Durkacz, która przygotowała królika po myśliwsku i żurek wielkanocny, a na trzecim miejscu znalazła się Wioletta Mierzejewska. Jej kaczka faszerowana i pasztet z królika podbiły serca komisji i gości.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top