Damian Kamiński i Anna Król, uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu zajęli siódme miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" organizowanego przez szefa kuchni hotelu Lord Stefana Birka.
Na 40 zgłoszonych drużyn z całej Polski uczniowie wałbrzyskiego gastronomika ostatecznie wywalczyli 7 lokatę w kraju. Sukces uczniów szkoły wałbrzyskiej jest wynikiem bardzo dobrej współpracy z pracodawcami, a w szczególności z szefem kuchni Panem Rajmundem Królikiem, który od dwóch lat prowadzi w szkole zajęcia z gotowania i carvingu. Zmagania konkursowe rozpoczęły się w sobotę. Ich uczestnicy podzieleni zostali na dwie kategorie: profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Do zadań konkursowych należało przygotowanie w ciągu 90 minut 5 porcji zimnej lub gorącej przekąski z okonia, sera pleśniowego, świeżego rabarbaru i ziół, a także 5 porcji dania głównego – schabu, selera, małosolnego ogórka i chrzanu. Uczniowie Zespołu Szkół nr 7 zachwycili jurorów profesjonalizmem na stanowisku pracy, subtelną przystawką z okonia oraz oryginalnym podaniem dania głównego – na własnoręcznie przygotowanych deskach z surowego drewna. Przygotowane dania oceniali najwięksi smakosze w kraju – krytycy kulinarni, przedstawiciele branży gastronomicznej, mistrzowie kuchni. W konkursie prym wiodły szkoły warszawskie, które mają bogate zaplecze gastronomiczne i wsparcie szefów kuchni oraz hojnych sponsorów.