Pasteryzowane mięso w słoikach znalazł w ziemi jeden z mieszkańców Głuszycy. Prawdopodobnie przelażało tam od końca II wojny światowej.Nietypowego znaleziska dokonał mieszkający w Sierpnicy Andrzej Indrian. Na terenie swojej posesji podczas prac pod budowę kompleksu rekreacyjnego uzywał koparki. – Nagle łyżka maszyny wydobyła słoiki. Żaden nawet się nie potłukł – opowiada Andrzej Indrian i pokazuje znalezisko. Osiem szczelnie zamkniętych słoików. – Mięso w nich wygląda tak przyzwoicie, jakby nadawało się do spożycia – żartuje. Pasteryzacja była popularną metodą konserwacji żywności wśród ludności zamieszkującej Dolny Śląsk do 1945 roku, a zakopywanie słoików z żywnością czy też pieniędzmi, sztućcami, kosztownościami itp. stanowiło jedną z praktyk podczas opuszczania tych ziem przez Niemców po zakończeniu II wojny światowej.
Współpraca popłaca
Poseł Marcin Gwóźdź, który uczestniczył w III Sudeckie Forum Inicjatyw w Głuszycy, odwiedził inwestycje realizowane przez