smacznie i ekologicznie

Zdrowo, smacznie i ekologicznie

w Region

Takich kolejek po zdrowe produkty i bezpłatne badania na świdnickim rynku dawno nie widziano. Tłumy mieszkańców i turystów zwiedzały kolejne stoiska wystawców, którzy wzięli udział w piątej edycji Targów Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej organizowanych przez wydział zdrowia starostwa. Założenie imprezy jest proste. Promocja tylko zdrowej, ekologicznej żywności tradycyjnych produktów regionalnych.

W tym roku do Świdnicy przyjechało aż 27 wystawców z kilku powiatów: świdnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, dzierżoniowskiego, kłodzkiego, milickiego, wrocławskiego, trzebnickiego, górowskiego, legnickiego i oleśnickiego. Wśród gości pojawili się również Czesi z Trutnova. Na stoiskach królowały przetwory: owocowe i warzywne. Dodatkowo można było spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, zakupić przed sezonem zimowym syropy z aronii i malin czy skosztować ciasta z warzyw i mąki orkiszowej. Nowością były przetwory z runa leśnego. Po raz pierwszy była możliwość skomponowania swojego własnego musli śniadaniowego, składającego się tylko ze zbóż z ekologicznych upraw. To była również wyjątkowa okazja, aby skosztować tak wielu różnych rodzajów sera. M.in. tego prawdziwego,prosto od górali . Na zwiedzających czekały także tak cenione w czasie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, leki i kosmetyki ziołowe, materace gorczycowe i własnej roboty wyroby wędliniarskie. Oprócz zdrowej żywności bardzo długie kolejni ustawiały się także do bezpłatnych badań profilaktycznych. W specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym można było obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która bezpłatnie badała słuch mieszkańcom. W sobotę, po raz pierwszy podczas targów, można było uzyskać bezpłatne konsultacje dietetyka, psychoterapeuty i lekarza diabetologa. Organizatorem spotkania był wydział zdrowia starostwa powiatowego w Świdnicy przy współpracy Urzędu Miasta w Świdnicy, Urzędu Gminy Świdnica, Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Świdnicy, Świdnickiego Ośrodka Kultury, Firmy Roche Diagnostics Polska, Firmy Abbot Diagnostics oraz Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Autyzmem, Zaburzeniami Rozwoju i ich Rodzin „Sensus".

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Region

Dożynki i Święto Pieroga

Tradycyjne, Czarnoborskie Dożynki, wielobarwne stoiska ze swojskim jadłem oraz legendarne Dolnośląskie Święto

„Dzikie” dożynki

Sołectwo Czarny Bór zwycięzcą konkursu na najpiękniejszy wieniec powiatowy podczas Dożynek Gminno-

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Festiwal Sera

Po raz kolejny organizatorzy Festiwalu Sera w Dziećmorowicach czyli Centrum Kultury i

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top