Drugie miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu, którzy już po raz trzeci uczestniczyli w Młodzieżowych Mistrzostwach Karkonoszy Kucharzy zorganizowanych przez Miasto Karpacz, Zespół Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu oraz Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze.
W V edycji Mistrzostwa wzięło udział 11 drużyn. Wałbrzyski Gastronomik reprezentowali uczniowie klasy technikum, kształcący się w zawodzie kucharz Anna Król kl. II i Damian Kamiński kl. III. Tematem tegorocznych warsztatów i konkursu były „ Zupy ". W programie uwzględniono 2-dniowe warsztaty szkoleniowe, podczas których uczestnicy przygotowywali zupy w różnych wariantach smakowych, na zimno – chłodniki oraz na ciepło. Warsztaty odbywały się pod kierunkiem Szefa Kuchni hotelu „ Pałac Staniszów" – Piotra Motały oraz Szefa Kuchni Restauracji „ Mercury" w Karpaczu – Dariusza Wyborskiego. W dzień konkursu dwuosobowe drużyny wykonywały wylosowane wcześniej zupy. Nasza drużyna przygotowała „ zupę czosnkową", z którą uplasowała się na II miejscu! Pierwsze miejsce zajął "krupnik" przygotowany przez uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, a trzecie zupa Zespołu Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu. Wykonane dania były oceniane przez Jury Degustacyjne złożone z Szefów Kuchni z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni pod przewodnictwem Pana Józefa Żądło- honorowego Prezesa Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze.