Sery twarde, podpuszczkowe, miękkie, półtwarde, pleśniowe, gotowane czy fermentowane. Tak zapowiada się VI Festiwal Sera, który odbędzie się 15 sierpnia w Dziećmorowicach.Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w Karczmie Góralskiej, gdzie na smakoszy czekać będą regionalne wyroby serowe, koncerty, pokazy sztucznych ogni i konkursy. Nie zabraknie oczywiście degustacji serów, wśród których znajdą się m.in.: mascarpone, ricotta, feta, mozzarella, camembert, brie, ementaler, cheddar, edam, gouda i parmezan. W szranki staną wielbiciele sera i jego wytwórcy. Do konkursu można zgłosić: kompozycję z ziół o zastosowaniu kulinarnym, potrawę z sera i oczywiście własny autorski ser. Prace konkursowe zostaną ocenione przez komisję powołaną przez wójta gminy Walim. Pod uwagę będą brane nie tylko wrażenia smakowe, ale również walory estetyczne sposobu prezentacji swej pracy oraz jej nawiązania do tradycji i elementów ludowych. W skład czteroosobowego jury w ubiegłych latach weszły ważne osobistości polityczne oraz przedstawicie mediów. Zainteresowanie konkursami na potrawę z sera jest duże. Rywalizacji wystawców towarzyszyć będą występy lokalnych zespołów folklorystycznych, konkursy z nagrodami i zabawy dla dzieci.

Rajd Świdnicki: piąty triumf Grzyba
Grzegorz Grzyb i Adam Binięda (Skoda Fabia Rally2 evo) wygrali zakończony dziś 51. Rajd Świdnicki –