Skwer Olimpijczyków

Skwer Olimpijczyków

w Sport

W Czarnym Borze oddano do użytku Skwer Olimpijczyków i Siłownię Zewnętrzną.  Wydarzenie stało się niepowtarzalną na skalę nie tylko gminy, ale i regionu okazją na spotkanie w jednym miejscu i czasie pięciu olimpijczyków pochodzących z tej gminy.

Plac znajdujący się w sąsiedztwie największego skupiska mieszkańców Czarnego Boru, czyli Osiedla Skalników powstawał na przestrzeni ostatnich dwóch lat. W sumie na zagospodarowanie terenu i przystosowanie go do użytku dla mieszkańców wydatkowano kwotę ok. 215 tysięcy złotych, w tym prawie 100 tysięcy pochodzi ze środków zewnętrznych. Teren stanowi doskonałe miejsce rekreacji i wypoczynku oraz miejsce spotkań gromadząc korzystające z urządzeń siłowni zewnętrznej osoby starsze, w średnim wieku i dzieci. Obszar zyskuje również na atrakcyjności, ponieważ w pobliżu zlokalizowany jest świetnie wyposażony plac zabaw. Skwer, ze względów bezpieczeństwa, jest oświetlony i monitorowany.

Tworzenie skweru podzielono na dwa etapy. Pierwszy związany był z wykonaniem ciągów komunikacyjnych wykończonych kostką brukową i żwirem oraz fontanny. Na wiosnę ubiegłego roku został przeprowadzony drugi etap, podczas którego powstała mała architektura oraz nasadzono zieleń w postaci drzew i krzewów. Skwer podzielony jest na trzy strefy: strefa wypoczynku biernego, strefa wypoczynku umysłowego oraz strefa wypoczynku fizycznego. Strefa wypoczynku biernego została zaprojektowana w kształcie okręgu o średnicy 9 m, a w jej centrum usadowiona została fontanna o nazwie Rodzina. Dookoła fontanny zaprojektowano ławki z oparciami. W południowej części placu znalazło się 8 okręgów, a w każdym z nich znajdują się po dwie ławki oraz kosze na śmieci. Są one obsadzone zielenią niską iglastą i liściastą. Strefa wypoczynku umysłowego przeznaczona jest głównie dla osób chcących spędzić czas wolny na świeżym powietrzu w towarzystwie znajomych grających w szachy. Składa się ona z dwóch okręgów, a w każdym z nich umiejscowiono stół do gry w szachy wraz z ławkami. W strefie wypoczynku fizycznego, która zaprojektowana jest w kształcie prostokąta o wymiarach 8,0 m na 9,7 m umieszczono stół do gry w tenisa stołowego z nawierzchnią amortyzującą upadek – trawy odporne na deptanie. Wokół skweru nasadzono szatę roślinną w postaci krzewów liściastych i iglastych o urozmaiconym pokroju, wysokości, a także fakturze i kolorze ulistnienia. Charakterystyczną cechą zieloną skweru jest mały nasyp ozdobiony wrzosami, na którym zamocowano tablicę pamiątkową.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Sport

Cztery medale zdobyte

Za nami pierwsza historyczna runda otwartej Dolnośląskiej Ligi w zapasach kobiet młodziczek

Warcabowy Turniej

Uczniowie klasy III w szkole podstawowej w Witkowie wzięli udział w dwudniowej

Młody, ale bardzo zdolny

Starosta Krzysztof Kwiatkowski wraz z wicestarostą Iwoną Frankowską i członkiem zarządu Mirosławem
Go to Top