Wybrali najlepszą potrawę

w Aktualności/Powiat/Region/Walim

Zupa chrzanowa w wykonaniu Stanisławy Ryl najlepsza potrawą konkursu kulinarnego Mistrz Jaja w Walimiu. 

Wielkanocne Tradycje Kulinarne to wydarzenie, które na stałe gości w kalendarzu imprez gminnych.  Na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z PSP w Walimiu, następnie swój kunszt zaprezentował  Zespół Pieśni i Tańca Jubilat że Świdnicy.  Było pięknie, radośnie. Po części artystycznej, wszyscy przybyli mogli degustować  dania uczestników konkursu kulinarnego. Do zmagań przystąpiło 9 uczestników:  Karczma Rycerska, Agnieszka Jarachowska,  Elżbieta Jarachowska , Marek Kapłon, Kamil Król oraz Tatiana Grzeszkiewicz  z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu, Stanisława Skowrońska,  Joanna Zacharsjka – Błaszczyk,  Stanisław Ryl. Wystawcy zgłosili w sumie 18 potraw, dlatego komisja konkursowa w składzie  –  Barbara Szeligowska, Halina Jaskuła-Miernik oraz Paweł Brzozowski –  nie miała łatwego zadania.  Przyznano dwa wyróżnienia – Pani Joannie Zacharskiej – Błaszczyk za Wielkanocny klops oraz Pani Agnieszce Jarachowskiej za pasztet w cieście.   Laureatami zostali – III miejsce – Karczma Rycerska za pasztet „Wielkanocne marzenie”, II miejsce – Marek Kapłon – za Pasztet z Gór Sowich. Mistrzem Jaja  została Pani Stanisława Ryl za zupę chrzanową. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, natomiast nagrodą dla publiczności  była możliwość  smakowania tych przepysznych  potraw.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Go to Top