Chcesz zobaczyć jak przygotowuje się zupę w kuchni polowej? A może masz ochotę spróbować tak przyrządzanej grochówki? Nic prostszego. Przyjedź w sobotę 21 czerwca do zajazdu Hubert w Walimiu, gdzie odbędzie się I Festiwal Kuchni Polowych pod hasłem "Historia poprzez zmysły-Węch i Smak".
– Zapraszamy na niesamowitą podróż w czasie do świata, którego już nie ma. Wszystkie potrawy przygotowane będą na oryginalnych przepisach z ubiegłego wieku. Gotujemy bez lodówek i prądu, a do tego pod gołym niebem. Jak mawiał Napoleon Bonaparte Armia maszeruje na żołądkach. Zapraszamy do zasmakowania pieskiego frontowego wiktu armii carskiej, cesarskiej, napoleońskiej czy też armii Ludowego Wojska Polskiego – mówią organizatorzy, którymi są magazyn Wiedza i Życie Inne Oblicza historii, Zajazd Hubert, Fundacja "Świat, którego już nie ma", gmina Walim oraz Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu..Niespodzianką będzie prawdziwa kuchnia polowa z 1907 roku oraz załogi kuchni polowych w przebraniach z epoki. Podczas festiwalu „wojska” wydadzą w sumie 1000 porcji wiktu bez pobierania zapłaty….