Festiwal gulaszu

Festiwal gulaszu

w Aktualności

“Sudecki gulasz z dzika” w wykonaniu Krystiana Jóźwiaka z Gościńca Sudeckiego zwyciężył w tegorocznym Festiwalu Gulaszu w Gminie Walim.

W sobotę, 24 czerwca br., po raz kolejny zapach gotujących się w bograczach gulaszy przyciągnął do walimskiego Parku Jordanowaskiego wielu smakoszy i miłośników tej wyśmienitej potrawy. Festiwal oficjalnie otworzył wójt Adam Hausman. Witając gości dał tym samym znak uczestnikom konkursu na najlepszy gulasz do przygotowywania wyjątkowych potraw. W tym roku organizatorzy przyjęli rekordową liczbe zgłoszeń. Do zawodów zgłosiło sią aż 19 ekip. O laur rywalizowali: Danuta Bednarek przygotowująca “Cymesowy gulasz”, Marek Kapłon z “Gulaszem średniowiecznym”, Krystian Jóźwiak gotujący “Sudecki gulasz z dzika”, Krzysztof Pokorny, który przygotowywał “Gulasz warzywny”, Janina Nowak z “Gulaszem mięsno-warzywnym”, Agnieszka Jarachowska zmagająca się z “Vege- gulaszem”,  Bartłomiej Tupiak, przygotowujący ” Świński kociołek”, Joanna Zacharska-Błaszczyk z “Gulaszem babci Izy”, drużyna rowerowo-biegowa Sowie Team przyrządzająca “GulaSzOWIE”, Barbara Barańska-Pietrzyk pichcąca “Co się nawinie”,  Jacek Mikołajczak gotujący ” Po prostu gulasz”, Agnieszka Alot z gulaszem ” Czyścimy i pichcimy”, Krzysztof Słupski proponujący ” Bogacza z zacierką”, Katarzyna Słupska wystawiająca do konkursu ” Gulasz z żołądków drobiowych”, Wiktor Rehlis broniący zeszłoroczny tytuł Mistrza z “Gulaszem zimowym”, Elżbieta Miętus przyrządzająca “Gulasz zajęcy”,  Marcin Madziara gotujący “Gulasz Gospodarza”, Małgorzata Jóźwik startująca z “Mięsnym Grzybkiem” oraz tercet w składzie: Iwona Mąka, Helena Słojewska oraz Anet Prokopowicz – przygotowujący gulasz o nazwie “Do syta”. Czas oczekiwania na skosztowanie wyjątkowych specjałów wypełniły min.: program artystyczny dla dzieci, przygotowany przez parę klaunów Patryka i Klarę oraz dwie wesoło harcujące sówki, zawsze chętnie pozujące do zdjęć pamiątkowych. Nie zabrakło także stoisk lokalnych twórców, przy których można było zakupić przepiękne, artystyczne wyroby rękodzielnicze oraz przepyszne sery, wędliny i miody, a także smakołyki dla najmłodszych. Dużym powodzeniem cieszył się także karykaturzysta, wykonujący zabawne portrety. Nowością podczas tegorocznego festiwalu, niezwykle wzbogacającą program artystyczny i cieszącą się ogromnym zainteresowaniem był spektakl w reżyserii Eweliny Ciszewskiej, przygotowany przez Teatr Lalki i Aktora w Wałbrzychu pt. “Pięciu wspaniałych”. Po pieczołowitych zmaganiach uczestników konkursu, nastąpiło to na co wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, a mianowicie kosztowanie wspaniałych gulaszy – od typowo mięsno-warzywnych, przez całkowicie nowatorskie, po wegetariańskie. Wtedy też rozpoczęła się niezwykle trudna praca jury, które do skosztowania miało 19 różnorodnych potraw, pod niezwykle wymyślnymi nazwami. Tradycyjnie poza konkursem także wójt gminy Walim Adam Hausman serwował swój gulasz przyprawiany lubczykiem oraz tajemniczym składnikiem o wdzięcznej nazwie “Eliksir miłości”, a także delegacja z zaprzyjaźnionej węgierskiej gminy Harkakötöny oraz Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu raczące wszystkich przybyłych zupą gulaszową. Ostatecznie komisja sędziowska w składzie: Halina Jaskóła – Miernik, Robert Radczak oraz Zoltan Beke pierwsze miejsce przyznała panu Krystianowi Jóźwiak – przygotowującemu “Sudecki gulasz z dzika”. Wszyscy uczestnicy otrzymali talony o wartości 200 zł ufundowane przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, natomiast zwycięzca poza tytułem Mistrza Gulaszu, został obdarowany bonem pieniężnym o wartości 700 zł oraz pamiątkową chochlą. Po tych niezwykle emocjonujących chwilach, rozpoczęła się zabawa taneczna, poprowadzona przez DJ LUKI-ego oraz zespół LASER, którą uświetnił wieczorny pokaz sztucznych ogni.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Szklarnia z „maryśką”

Wałbrzyscy policjanci zlikwidowali, dopiero co założoną, uprawę konopi indyjskich. 34-latek umieścił ponad
Go to Top