Festiwal sera za nami – fotorelacja

w Aktualności/Galeria

Dwanaścioro uczestników walczyło w tym roku o tytuł autora „Najlepszej potrawy z sera 2022 r.” Jury konkursu wybrało zupę brokułowo-serową przygotowaną przez Martynę Jabłońską.

Autorka najsmaczniejszej serowej potrawy otrzymała bon podarunkowy o wartości 3000 zł oraz voucher na wyjazd wakacyjny. Drugie miejsce zajęła Anna Domagała-Pałka za serowe cudo, a trzecie Anna Gątarek za rogaliki. Swojego faworyta wybrali również walimscy radni. Zostały nimi pierożki z serem wędzonym przygotowane przez Jakuba Szawiołę, który otrzymał bon podarunkowy o wartości 1000 zł. Festiwal sera odbył się tradycyjnie 15 sierpnia w Dziećmorowicach na terenie Karczmy Góralskiej. Była to już piętnasta edycja imprezy. Oprócz konkursu dla gości przygotowane liczne stoiska ze zdrową żywnością oraz koncerty. Gwiazdami tegorocznego festiwalu byli Liber i Sławomir. – Dziękuję uczestnikom konkursu, mieszkańcom i wszystkim gościom, którzy chcieli bawić się razem z nami w Dziećmorowicach. Zapraszamy do nas szczególnie osoby aktywne, Kraina Sowiogórskich Tajemnic czeka na odkrywców w każdym wieku – mówi Adam Hausman, wójt gminy Walim. Radości z sukcesu kolejnej edycji festiwali, nie ukrywała jego główna organizatorka. – Bardzo dziękuję za piękne zaangażowanie w organizacje tej imprezy. Jej przygotowanie trwało 5 dobrych miesięcy. Ciężka praca przyniosła efekty. Bardzo dziękuję przede wszystkim pracownikom Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, cudownym pomocnikom/wolontariuszom, wielkie podziękowania dla właścicieli i pracowników Karczmy Góralskiej, członków komisji konkursowych, strażakom, wszystkim wystawcom, producentom sera, uczestnikom konkursu na Najlepszą potrawę z Sera, artystom, każdemu, kto pomógł i był razem z nami. Bez Was ta impreza nie miałaby sensu – podkreśla Wioletta Sowa, dyrektor Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*