Kolejnym sukcesem gastronomicznym może się pochwalić wałbrzyski „Gastronomik", czyli Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Tym razem uczeń III klasy kucharskiej Damian Kamiński został finalistą V Jubileuszowego Konkursy Ogólnopolskiego „Kulinarny Talenty 2013", którego pomysłodawcą i organizatorem jest Robert Sowa, znany i ceniony w Polsce szef kuchni.
I miejsce Kacper Maziuk (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Krystian Szidel), który przygotował: rillettes z łososia z żółtkiem plastycznym pod pomidorową pianą oraz antrykot sous-vide z sosem Prosciutto di Parma i wiśnią w amaretto.
II miejsce Krzysztofo Pawlik (Restauracja Amber Room Warszawa; szef rekomendujący: Robert Skubisz) za: parfait z łososia z marynowanymi różyczkami brokułow, blinami gryczanymi, kwaśną śmietaną i kawiorem z wiśni oraz danie główne: smażony antrykot z puree ze szpinaku, pianą marchewkowo-chrzanową, fondantem ziemniaczanym, żółtą fasolką szparagową z boczkiem i sosem winnym z zielonym pieprzem.
III miejsce Piotr Kuziel z Warszawy rekomendowany przez Kurta Schellera, który przygotował roladę z wędzonego łososia norweskie z musem z awokado na blinie z zielonego groszku z kawiorem cytrynowym i pianą wasabi oraz stek z antrykotu wołowego z fondantem grzybowym.
Wśród tak znakomitego grona Damian Kamiński uplasował się ostatecznie na 8 pozycji V finału Ogólnopolskiego Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2013". Ten sukces zawdzięcza wielkiej pracowitości i rozwijaniu pasji gastronomicznych na kierunku kucharz w Zespole Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Kucharzem, który rekomendował i przygotowywał Damiana do konkursy jest Pan Rajmund Królik, szef restauracji „Sambal", który od 2 lat prowadzi również praktyczną naukę zawodu w wałbrzyskim „Gastronomiku".
Sukcesem Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu jest fakt, że wśród 12 finalistów konkursu obok Damiana Kamińskiego znalazł się również inny wałbrzyszanin Bartosz Peter. Bartosz to zeszłoroczny absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu, który reprezentował tym razem restaurację czterogwiazdkowego hotelu COPERNICUS z Torunia gdzie szefem rekomendującym był Sebastian Krauzowicz.