Kulinarne talenty w Gastronomiku

Kulinarne talenty w Gastronomiku

w Aktualności

Kolejnym sukcesem gastronomicznym może się pochwalić wałbrzyski „Gastronomik", czyli Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Tym razem uczeń III klasy kucharskiej Damian Kamiński został finalistą V Jubileuszowego Konkursy Ogólnopolskiego „Kulinarny Talenty 2013", którego pomysłodawcą i organizatorem jest Robert Sowa, znany i ceniony w Polsce szef kuchni.

Celem konkursu jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Do konkursu przystąpiło ponad 200 uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy do 23 roku życia. Spośród nich jury w składzie Robert Sowa, Konrad Birek i Katarzyna Michalak wyłoniło jedynie 12 finalistów. W ścisłym finale znalazło się 2 uczniów (z Wałbrzycha i Warszawy) i 10 młodych kucharzy z renomowanych restauracji. Finał konkursu odbył się podczas XVII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Uczestnicy konkursu musieli na żywo i podczas trwania targów sporządzić konkursowe potrawy. Każdy z finalistów musiał przygotować w ciągu 35 minut: 7 porcji przystawki, zawierającej wędzonego łososia norweskiego „Limito" oraz 7 porcji dania głównego, do przygotowania którego należało użyć antrykotu z sezonowanej wołowiny. Presja czasu i niełatwe w obróbce składniki uczyniły z tego konkursu wspaniałe widowisko gastronomiczne. Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Tomasz Borucki i Marcin Budynek oraz jury degustacyjne: Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan i Marcin Mroczek wyłoniło laureatów konkursu "Kulinarny Talent 2013". Poniżej wyniki:

I miejsce Kacper Maziuk (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Krystian Szidel), który przygotował: rillettes z łososia z żółtkiem plastycznym pod pomidorową pianą oraz antrykot sous-vide z sosem Prosciutto di Parma i wiśnią w amaretto.

II miejsce Krzysztofo Pawlik (Restauracja Amber Room Warszawa; szef rekomendujący: Robert Skubisz) za: parfait z łososia z marynowanymi różyczkami brokułow, blinami gryczanymi, kwaśną śmietaną i kawiorem z wiśni oraz danie główne: smażony antrykot z puree ze szpinaku, pianą marchewkowo-chrzanową, fondantem ziemniaczanym, żółtą fasolką szparagową z boczkiem i sosem winnym z zielonym pieprzem.

III miejsce Piotr Kuziel z Warszawy rekomendowany przez Kurta Schellera, który przygotował roladę z wędzonego łososia norweskie z musem z awokado na blinie z zielonego groszku z kawiorem cytrynowym i pianą wasabi oraz stek z antrykotu wołowego z fondantem grzybowym.

Wśród tak znakomitego grona Damian Kamiński uplasował się ostatecznie na 8 pozycji V finału Ogólnopolskiego Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2013". Ten sukces zawdzięcza wielkiej pracowitości i rozwijaniu pasji gastronomicznych na kierunku kucharz w Zespole Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Kucharzem, który rekomendował i przygotowywał Damiana do konkursy jest Pan Rajmund Królik, szef restauracji „Sambal", który od 2 lat prowadzi również praktyczną naukę zawodu w wałbrzyskim „Gastronomiku".

Sukcesem Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu jest fakt, że wśród 12 finalistów konkursu obok Damiana Kamińskiego znalazł się również inny wałbrzyszanin Bartosz Peter. Bartosz to zeszłoroczny absolwent Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu, który reprezentował tym razem restaurację czterogwiazdkowego hotelu COPERNICUS z Torunia gdzie szefem rekomendującym był Sebastian Krauzowicz.

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top