Celem tego projektu jest promocja turystyki obszarów wiejskich wzdłuż polsko-niemieckiej granicy. Na platformie Via gustica każdy zainteresowany będzie mógł znaleźć informacje dotyczące miejsc, które warto odwiedzić, oferty kulinarnej i rękodzielniczej oraz bazy noclegowej.
Pierwszy dzień konferencji zorganizowanej przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu był przeznaczony dla osób uczestniczących w projekcie oraz instytucji i osób zainteresowanych promowaniem produktów turystyki wiejskiej z terenów objętych wsparciem. Uroczystego otwarcia dokonał dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński oraz koordynator projektu Renata Dyląg. Markus Pieper reprezentujący Partnera Wiodącego firmę Sandstein Neue Medien GmbH z Drezna przedstawił utworzoną w ramach projektu platformę Via gustica. Cristoph Pilz z firmy Marketing-Gesellschaft Oberlausitz Niederschlesien mbH z Bautzen oraz Sylwia Lasota z Dolnośląskiej Izby Gospodarczej i Izabela Michniewicz z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprezentowali dotychczasowe rezultaty. Następnie uczestnicy wysłuchali historii Dolnego Śląska i Górnych Łużyc, którą zaprezentowała Paulina Suchecka z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu. Drugi wykład dotyczył korzyści płynących ze stosowania nowoczesnych i profesjonalnych narzędzi w promocji oferty turystyki wiejskiej. Na zakończenie pierwszej części konferencji, Joanna Arndt z Sandstein Neue Medien z Drezna poprowadziła warsztaty prowadzenia rezerwacji noclegów on line.
Do udziału w drugim dniu konferencji zaproszono przedstawicieli lokalnych mediów, samorządów, przedstawicieli Parterów Wspierających, instytucji i organizacji pracujących na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej. Szlakiem Via gustica uczestnicy odwiedzili Gospodarstwo agroturystyczne Kowalowe Skały we Wrzeszczynie prowadzone przez Agatę Kowal – Ruschil oraz Rolanda Ruschila, które należy również do Sieci Zagród Edukacyjnych. Gospodarze oprócz noclegu oferują turystom produkty z własnego gospodarstwa, a Agata kowal prowadzi warsztaty filcowania wełny. Na Drodze Smaku nie mogło zabraknąć nagradzanych w wojewódzkich oraz ogólnopolskich konkursach serów łomnickich z Gospodarstwa ekologicznego Kozia Łąka w Łomnicy prowadzonego przez Bożenę i Daniela Sokołowskich. W 2010 roku Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.