Kulinarny Talent w  „Gastronomiku"

Kulinarny Talent w „Gastronomiku"

w Aktualności

Po raz drugi z rzędu uczeń Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu zdobył prestiżowy tytuł „Talent Kulinarny 2014" w konkursie kulinarnym organizowanym przez Roberta Sowę – znanego w całej Polsce szefa kuchni i gospodarza wielu programów kulinarnych. W roku 2013 utytułowany został Damian Kamiński oraz absolwent szkoły Bartosz Peter. Tym razem tutył przypadł Łukaszowi Dzikowskiemu, uczniowi drugiej klasy w zawodzie kucharz. Łukasz przygotował „Łososia w liściach nori i paście z krewetek na sosie wiśniowo-pieprzowym z gąbką z brokuła".

Finał konkursu odbył się podczas tegorocznych Targów EuroGastro 2014 w Warszawie, gdzie 12 najlepszych kucharzy z całej Polski walczyło o najwyższe podium. Wśród 12 finalistów tylko dwóch było ze szkół gastronomicznych (Warszawa i Wałbrzych), pozostali to młodzi kucharze ze znanych restauracji. Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek – Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

„Kulinarny Talent" to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy  kulinarne. Celem głównym konkursu jest wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. W tym roku tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: świeży filet z łososia norweskiego bez skóry, warzywa i owoce (szpinak liście, brokuły, marchewka mini, truskawki i wiśnie) oraz przyprawy.

Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu może pochwalić się wieloma sukcesami kulinarnymi na terenie całej Polski jednak zdobycie przez uczniów w 2013 i 2014 roku tytułu „Talent Kulinarny" jest znacznym osiągnięciem i pokazuje, że wałbrzyska szkoła reprezentuje wysokie standardy nauczania w branży gastromicznej. Uczniowie bowiem mają możliwość i szansę rozwoju swoich umiejętności pod okiem profesjonalisty w swoim zawodzie, kucharza Pana Rajmunda Królika – od 2011 roku również nauczyciela praktycznej nauki zawodu.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Konsultacje społeczne

Powiat Wałbrzyski zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji

Budują obwodnicę

Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu oficjalnie zainaugurowała rozpoczęcie prac przy

Biała broń

Zamek Książ w Wałbrzychu otrzymał w depozyt minikolekcję broni białej ze zbiorów
Go to Top