Polak z Czechem. W kuchni i przy stole

Polak z Czechem. W kuchni i przy stole

w Aktualności

Polski bigos i czeskie knedliki królowały podczas szóstych warsztatów kulinarnych, które zorganizowano w ramach projektu ,,Smak Pogranicza" w Łominckiej Chacie.

Od maja 2009 do października 2010 przez gminę Głuszyca i czeski Starkov realizowany jest projekt ,,Smak Pogranicza". – Założeniem projektu jest integracja polsko-czeska. My postanowiliśmy, że będziemy poznawać się poprzez tradycje kulinarne. Dlatego w ramach projektu Polacy uczą gotować Czechów naszych, polskich potraw. A Czesi prezentują nam swoją kuchnię – opowiada wiceburmistrz Tomasz Gromala, również biorący udział w warsztatach. Trzy spotkania odbyły się w czeskim Starkovie, a kolejne trzy na terenie gminy Głuszyca: w Centrum Kultury oraz w Łomnickiej Chacie.

Polacy pokazywali Czechom jak przyrządzić m.in. bigos, pierogi, gołąbki oraz zupy, których Czesi nie spożywają tak często, jak Polacy. Sąsiedzi zza południowej granicy przekonywali do knedlików oraz tradycyjnych mięsnych potraw.

Najbliższym wydarzeniem podsumowującym projekt będzie festiwal czeskie ,,Ceskie Jidlo", podczas którego zostanie zaprezentowana tradycyjna kuchnia czeska. – Już zapraszam wszystkich chętnych w dniach 10-11 lipca do Głuszycy. I do Ogrodu Jordanowskiego, i do Łomnickiej Chaty, gdzie będzie można degustować potrawy tradycyjnej kuchni czeskiej – zachęca wiceburmistrz i dodaje, że w planach jest także wydanie polsko-czeskiego poradnika kulinarnego, a jesienią w Czechach prezentacja tradycyjnej polskiej kuchni.

Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska-Rzeczpospolita Polska 2007-2013.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Ostatnie od Aktualności

Piłeś?Nie jedź!

Policjanci Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Wałbrzychu zatrzymali mieszkańca Wałbrzycha,
Go to Top