Leśna przygoda z serem i grzybami Stanisławy Skowrońskiej okazała się najlepszym daniem podczas 9 Festiwalu Sera, który odbył się w weekend w Dziećmorowicach. Laureatka kulinarnego konkursu otrzymała czek w wysokości 2 tysięcy złotych ufundowany przez wójta Adama Hausmana.
Do konkursu przystąpiło 16 osób, które przygotowywały różnego rodzaju potrawy z sera. Nie zabrakło pierogów, ciast czy zup. – Każdy przygotował coś innego. Ciężko było wskazać zwycięzcę bowiem wszystkie konkursowe dania były bardzo dobre – mówili zgodnie członkowie jury. Pod uwagę brano nie tylko wrażenia smakowe, ale również walory estetyczne i sposobu prezentacji potrawy. Ostatecznie pierwsze miejsce przyznano Stanisławie Skowrońskiej, która w nagrodę otrzymała czek na 2 tysiące złotych. – Jestem bardzo szczęśliwa. Nie spodziewałam się, że wygram – mówiła zadowolona. Konkursowej rywalizacji towarzyszyło wiele dodatkowych atrakcji. Wśród nich m.in. kiermasz rękodzieła artystycznego, gry i zabawy dla dzieci oraz konkursy z nagrodami. Na scenie wystąpił zespół 100 procent oraz DJ. Atrakcją była także przygotowana przez wójta Adama Hausmana zupa serowa, która nie brała udziału w konkursie. Poniżej zdjęcia.